Karcagiak is adományoztak a török károsultaknak

Megosztás

Karcag önkormányzata és a Karcagi Nagykun Gazdakör felhívására kedden elindult az első szállítmány a törökországi károsultak megsegítésére.

Hubai Imre Csaba, a Karcagi Nagykun Gazdakör elnöke elmondta, a gazdakör tagjai úgy döntöttek, hogy kezdeményeznek egy segélyakciót a károsultak megsegítésére. Megkeresték Szepesi Tibor polgármestert, s az önkormányzattal közösen szervezik a földrengéskárosultak megsegítését.

Kétféle módon segítenek: egyrészt ruha és takaró adománnyal. A mai szállítmány 100 család ellátását biztosító takarókból, párnákból, több váltás ágyneműből, törölközőkből áll. Továbbá pénzt gyűjtöttek, amit a Török Nagykövetségnek átutalnak majd.

A gyűjtés a karcagiaknak azért is fontos, mert Karcagnak régi a kapcsolata törökökkel. Nagy turkológusaik, Mándoky Kongur István és Németh Gyula a török nyelvújítással kapcsolatban is rengeteg munkát végeztek, ami nagy elismerést váltott ki a törökökben.

A karcagiak már csak ezért is érzik úgy, hogy ezekre a hagyományokra építve is szolidaritásukat fejezik ki és együttéreznek a török károsultakkal.

Ezzel is próbálják tovább építeni azokat a kapcsolatokat, amit egykori és jelenlegi turkológusaik elindítottak a két nemzet között.

A továbbiakban akár a mezőgazdasági területen is vállalják a segítést, akár tenyészállatokkal is.

A megyei közgyűlés elnöke, Hubai Imre is fontosnak tartotta a segítést, a karcagi adomány bepakolásában ő is segített.

Mint mondta, minden önkormányzat, amelyik felelősséget érez a károsultak megsegítése iránt, indított már valamilyen kezdeményezést, de civil szervezetek és a gazdák is összefogtak, hogy lehetőség szerint enyhítsék azokat a károkat, fájdalmakat, amit a török emberek elszenvedtek.

A polgármesteri hivatalokban lehet érdeklődni arról, hogy az adott településen hogyan gyűjtik az adományokat.

Forrás és fotó: Karcag TV/Infokarcag

Kapcsolódó cikkek